De ‘waarom fontein’…

Terwijl ik met mijn billen op een vlonder op het meer van Geneve zit, geniet ik van het uitzicht op de elementen en de fontein van Geneve. De fontein is zichtbaar vanaf vrijwel alle plekken in de stad en is de overgang tussen meer en rivier. Een groep toeristen loopt langs mij heen met een lokale gids. Terwijl iedereen foto’s maakt vraagt een toerist aan de gids ‘waarom staat de fontein hier?. Het antwoord is simpel; het is mooi en daarom een waardevolle plek voor Geneve. Het interesseert bijna niemand ‘hoe’ het water de lucht in gaat of ‘wat’ de fontein doet.

Ik vraag me dan ook af, waarom werken we bij ons zelf altijd met ‘hoe en wat’? Waarom vergeten we ‘waarom’? Als we onze ‘waarom’ weten zijn we toch ook mooi en waardevol?

Het gaat over vragen…

In ontdek op dit moment dat ik veel vragen stel over ‘waarom’. Ik heb weinig aandacht voor ‘hoe en wat’. Belangrijke stappen in mijn leven heb ik kunnen maken door te kijken naar het ‘waarom’. Ik kwam vanzelf achter de  ‘wat en hoe’.

De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag dat je geboren wordt en de dag waarop je ontdekt waarom.
Mark Twain

Struikelen richting uniek wezen…

Een uniek wezen ben je om het ‘waarom’ en niet om het ‘wat of hoe’. De uitdaging is niet om te leren ‘hoe’ je iets doet of ‘wat’ je moet doen. Leren is vaak het aanhoren van kennis, kunde en ervaringen – lees fouten – van andere mensen. Het is vaak een methode, een stappenplan of overtuigen wat jou als mens niet ‘uniek’ maakt.

En dan het doel…

Het is ingewikkeld om te ontdekken wat je doel is, de vraag ‘waarom’. Hoe leg je iemand uit wat je in je leven doet? Daarbij komt… doe je dat met overtuiging(en) of is het je ingefluisterd.

Wanneer je iemand kunt uitleggen waarom je op deze wereld bent en wat je doel is, ontstaan er nieuwe mogelijkheden, kansen en inzichten. Daarna volgen er gebeurtenissen die aansluiten bij je doel. Dingen die niet aansluiten bij de waarom zijn energievreters en halen je van het doel af. Heel veel mensen hebben dagelijks de uitdaging om de ‘wat en hoe’ uit te voeren maar niet weten waarom. Zijn ze dan doelloos?

Verstoppen achter een muur…

De ‘wat en hoe’ vraag dagelijks veel aandacht, dit gaat bewust om de ‘waarom’ te verstoppen. Zie het verstoppen als een muur die om het ‘waarom’ is gebouwd. Je wilt er niet over nadenken, een slecht gevoel en misschien geeft het wel ongeluk. Je hoofd zorgt voor genoeg tegenwerking als je bij het ‘waarom’ wilt komen. Het waarom komt in het dagelijks leven van veel mensen amper ter sprake. Gesprekken gaan vaak over alles voor de muur van het ‘waarom’ zoals werk, thuis, vakantie, ziekte en als extra nog negatieve details. Liefst praten we over anderen. Een complimentje, een positieve opmerking en trots zijn op jezelf zijn is schaars.

Het is heerlijk om met het waarom bezig te zijn. De grote vraag is waarom ben ik hier, waarom kies ik voor mijn weg.  Waar je niet naar zoekt is antwoorden op waarom die te maken hebben met geld verdienen of die anderen op prioriteit één zetten. De waarom komt vanuit je binnenste, vanuit je hart.

Een moderne opmerking is “het is gewoon mijn ding”.  Dit is een perfect muurtje. Snel verteld aan anderen, geen vragen meer. Maar je stelt jezelf ook de vraag niet meer!? Je gaat gewoon verder met ‘je ding’ toch?

Hoe verder..

Het verbinden met de aarde is een belangrijke stap om terug te komen naar je doel. Door de voeten op de grond te houden en te voelen kom je bij oorsprong, zeg maar je wortels.Leg eens aan jezelf uit waarom je wat en hoe doet en ervaar je gevoel. Krijg je een positief, negatief of twijfelend gevoel bij je waarom?

En zo kom je er achter dat het ‘waarom’ de fontein is. De stuwing van een flexibel element dat hoog de lucht in gaat en beneden een wordt met de bron laat iets waardevols zien.